Gyémánt

1–16 termék, összesen 31 db

Gyakran emlegetett a világ legdrágább és legértékesebb ékköveként

A gyémánt az egyik legkedveltebb és legdrágább ékszer a világon. Az emberek régóta csodálják és imádják a gyémántot, de miért olyan különleges ez a kő? A gyémántot a világ egyik legkeményebb anyagának tartják, és ez az egyik oka annak, hogy olyan különleges.

Általában ékszerként használják, de a tudományban is fontos szerepet játszanak. Használják a mérnöki és az ipari területeken is. Keménysége és tartóssága miatt a tudósok és mérnökök gyakran használják őket olyan eszközök készítésére, amelyeknek nagy nyomásnak kell ellenállniuk.

A gyémánt története

Már több mint 3000 éve ismertek. Az ókori Indiaiak és perzsák értékelték a gyémántokat, mint szent szimbólumokat, amelyek hatalmat és erőt jelentettek. Az első gyémántokat Indiából származtatták, és évszázadokon át ez volt az egyetlen forrás.

Az első  ipari gyémánt bányászatok a 18. században kezdődtek Indiában és dél-afrikában. Az első nagyobb gyémántokat Dél-Afrikában találták. Az 1860-as években a dél-afrikai bányászatok általában a világ szükségletének 90% -át biztosították. A 20. században oroszországi és ausztráliai bányászatok is megkezdődtek, és azóta a világ számos más részén is találtak.

Történelem folyamán számos híres gyémánt került elő. Az egyik legismertebb a Koh-i-Noor, amelyet eredetileg Indiai királyok birtokoltak, majd a brit koronázási ékszerek közé került. A Hope gyémánt is híres, amelyet a francia királyi család birtokolt, majd később az amerikai Smithsonian Intézet vásárolta meg.

További érdekességek a gyémántról

Hosszú ideig csak aranyba vagy ezüstbe foglalták őket, de a 20. században a fehérarany és a platina is népszerűvé vált. Egy másik érdekesség, hogy a gyémántok tulajdonképpen egy erős kristályszerkezete a szénnek. Annak ellenére, hogy a kőszén és a gyémánt azonos elemből épül fel, lelőhelyben és ritkaságban teljesen eltérnek. A gyémántokat gyakran ékszerekben használják, de ipari felhasználásra is alkalmasak.

A gyémánt használata különböző iparágakban

Évszázadok óta használják díszítőként, de a modern technológia lehetővé tette számunkra, hogy számos más területen is felhasználjuk őket. Az alábbiakban néhány példa található a felhasználásukra használatára.

Ékszerek

A leggyakrabban ékszerekben használják. Általában arany vagy platina keretbe helyezik, hogy kiemeljék a csillogásukat. A nagyobb és értékesebb példányokat gyakran egyedi tervezésű ékszerekbe építik be.

Vágóeszközök

Rendkívül kemények, ezért kiválóan alkalmasak vágóeszközök készítésére. A legtöbb ipari célra használt gyémánt az építőiparban, az autóiparban és a repülőgépiparban van. A gyémántokkal bevont fúrókat és vágókat használnak a kemény anyagok fúrására és vágására.

Gyógyászat

A gyémántokat a gyógyászatban is használják, különösen a sebészeti beavatkozásoknál. A gyémántokkal bevont szerszámok kiválóan alkalmasak a finom műtéti munkákra, mivel nagyon élesek és precízek. A gyémántokat a fogászatban is használják a fogak csiszolására és polírozására.

A gyémánt tulajdonságai, mint a színe, mérete és minőségét befolyásoló tényezők

A gyémánt egy rendkívül különleges drágakő, melynek számos értékes tulajdonsága van.

Legfontosabb tulajdonságai a következők:

 • Keménység:
  A gyémánt a legkeményebb ismert anyag, amely 10-es keménységi skálának megfelelően 10-es keménységi fokozatot kap.
 • Fénytörés:
  Nagyon magas törésmutatójuk van, ami azt jelenti, hogy a fényt nagyon hatékonyan törlik meg, és ezáltal rendkívül ragyogóak.
 • Színezettség:
  Lehetnek színtelenek vagy színesek, és a színezettségük határozza meg az árukat.
 • Tisztaság:
  Tisztaságuk is nagyon fontos tényező az áruk meghatározásában. A tiszták általában nagyon drágák, még a zárványosabbak olcsóbbak.
 • Méretük: Tisztaság besorolásnál a kristályok méretét is figyelembe kell venni. Egy azon tisztasági kategóriában, a gyémántok méretével azonos arányban nőnek a zárványok mérete. Például, ha ugyan akkor átmérőjű zárvány található egy 0.1ct os és egy 1 karátos gyémántban, akkor a két gyémánt tisztasága más sorrendbe kerül.

Ezen tulajdonságok miatt rendkívül értékesek és keresettek, és az ékszeriparban és a bányászatban is fontos szerepet játszanak.

A gyémánt értéke és a gyémánt árát befolyásoló tényezők

Értékük számos tényezőtől függ, beleértve a méretüket, színüket, tisztaságukat és csiszolásuk minőségét. A legértékesebbek általában nagyok, színtelenek, tiszták és kiváló minőségű csiszolásuk van.

A gyémántok értékét a 4C szabályrendszer határozza meg, amely a következőket tartalmazza:

 • Méret:
  A gyémántok méretét karátban mérjük, és minél nagyobb a karát, annál értékesebb a gyémánt. Áruk mérete szerint ugrásszerűen drágul. Egy 0.99ct és 1ct közti azonos színű és tisztaságú gyémánt árkülönbsége elérheti a 35%-kos különbséget. Üzletünkben a legkisebb briliáns csiszolású gyémánt 0.6mm átmérőjű.
 • Szín:
  A gyémánt színe az elsők közt tűnik fel, éppen ezért fontos tudni, hogy melyik szín mennyit ér. A fehér gyémántok közül, a legértékesebb a színtelen vagy majdnem színtelen, míg a tört fehérek kevésbé értékesek. A természetes színű gyémántok esetében a piros szín a legértékesebb. A sötét színárnyalatok, sok esetben, leértékelő tényezőnek számítanak. Figyelem, az úgynevezett szín kezelt kristályok értéke, töredéke a kezeletlen társukénak.
 • Tisztaság:
  Tisztaságukat a belső és külső hibák száma határozza meg, osztályzásuk 10x ékszerész nagyító segítségével történik. A tisztább gyémántok értékesebbek. A közepes méretű (0.5ct-tól 1 karátig) zárványos gyémántok zárványait, könnyen láthatjuk szabad szemmel. A kis és kisebb méretű erősen zárványos kövek (0.10 karát alattiak) hibáit nehezebb szabad szemmel látni.
 • Csiszolás:
  A gyémánt csiszolása, óriási szerepet játszik áruk meghatározásában. Csiszolásukat a fényvisszaverődés és a csillogás minősége határozza meg. A tökéletes csiszolású gyémántok értékesebbek. Úgyszintén értéknövelő amikor egyforma csiszolást párokat hoznak létre.

Értékük nagyban függ a kereslet-kínálat viszonyától is. A ritka, kivételes minőségűek általában magasabb áron kelnek el, míg a többi gyémánt ára alacsonyabb lehet.

Nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkező gyémántok

Üzletünkben saját tanúsítvánnyal és nemzetközi független tanúsítvánnyal (GIA. HRD, IGI) rendelkező gyémántok is megtalálhatók. A nemzetközi tanúsítvánnyal ellátott gyémántok gyakran drágábbak, mert itt a vevőnek kell a független certifikátot megfizetnie.

A gyémántok megmunkálása

Megmunkálásuk hosszú és bonyolult folyamat, amely magában foglalja a kitermelést, vágását és csiszolását. Az alábbiakban bemutatjuk a gyémántok megmunkálásának folyamatát.

1. Kitermelés:
A gyémántokat a föld mélyéről bányásszák ki. A kitermelésnél az értékes köveket óvatosan eltávolítják a környező kőzetekből. A kitermelt gyémántokat alaposan megvizsgálják, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megfelelő minőségűek és méretűek.

2. Vágás:
A kitermelt gyémántokat először meg kell vágni, hogy megfelelő formát kapjanak a további megmunkáláshoz. A vágás során a gyémántot egy másik gyémánttal vágják, amelynek éles éle van. A vágáskor a gyémántot több részre választják, majd az egyes részeket tovább dolgozzák.

3. Csiszolás:
A csiszolás a legfontosabb lépés a kő megmunkálásánál. A csiszolás során a gyémántot többféle formákra alakítják. A különböző csiszolások minőségét a fazetták egymáshoz való arányai és szögei határozzák meg.

4. Polírozás:

A polírozáskor a gyémántot finomabb és finomabb vágásokkal polírozzák, hogy a kő még ragyogóbb legyen.

A közhiedelemben a gyémántok a brillekkel sűrűn összekeverendők

A gyémánt egy szén alapú kristály típus, még a briliáns vagy csak brill egy csiszolási forma. A briliáns csiszolású gyémánt, pont 57 fazettából (lapkából) álló, kerek formára csiszolt kő. Mostanság a legnagyobb népszerűségnek ez a forma örvend.

A gyémánt gyűrű népszerűsége

A gyémánt gyűrűk, a kristály fény, csillogása és az ékszer időtállósága végett lettek népszerűek. A gyémánt színét illetően, szükséges megemlíteni, hogy manapság a színes gyémántok és az azokkal díszített ékszerek egyre populárisabbak.

Eljegyzési gyűrűk és a gyémántok

Az eljegyzés egy örök elköteleződés szándékát fejezi ki. Ennek a szándéknak a legszebb és leggálánsabb formája, amikor egy szép gyémánt eljegyzési gyűrűt ajándékozunk párunknak. Hiszem a gyémánt csakúgy mint a szerelem örök. Természetesen, tudjuk, hogy az az eljegyzési gyűrű mely gyémántot tartalmaz, egy drágább ajándék. Ezért cégünk arra törekszik, hogy minden esetben, a kuncsaftok pénztárcájához megfelelőt kínáljon.

A gyémántok védelme

A gyémántok különlegessége és értéke miatt fontos, hogy megfelelően védjük őket. A következőkben bemutatjuk, hogy milyen módszerekkel lehet megóvni ezeket a drágaköveket:

 • Tárolás:
  A gyémántokat külön kell tárolni más ékszerektől, hogy ne karistolja meg őket. Azaz nem csak ők karistolhatnak meg más ékszereket, de ha ütés éri őket, elhasadhatnak. Ajánlott puha anyagból készült zacskóban vagy dobozban tárolni őket.
 • Tisztítás:
  A gyémántokat rendszeresen érdemes tisztítani, hogy megmaradjon a ragyogásuk. Ha ékszerben van, akkor tisztításuk közben ügyeljünk rá, hogy a foglalatokat ne sértsük meg. Ezért karmos foglalatú, több köves ékszereket, inkább  hozzák be üzletünkbe tisztításra.  A nálunk vásárolt termékeket nemcsak kitisztítjuk, hanem nagyítás alatt átnézzük. Ha bármilyen vitális sérülést vagy kopást észlelünk, árajánlatot tudunk adni javítására. Amennyiben a gyémánton találunk sérülést, rögvest jelezzük és a mértéke alapján javítás vagy kicserélést ajánlunk.
 • Vizsgálat:
  Ha vásárolni szeretnénk egy gyémántot, érdemes szakértővel ellenőriztetni annak eredetiségét és minőségét. Ezzel elkerülhetjük a hamisítványokat és az alacsony minőségű drágaköveket.

A gyémántok értéke és különlegessége miatt fontos, hogy megfelelően vigyázzunk rájuk. A fent említett módszerekkel biztosíthatjuk, hogy ezek a drágakövek hosszú éveken át megőrizzék szépségüket és értéküket.